Saturday 16 March 2013

murtabak mini


pernah makan murtabak mini tak??? mesti ramai jugak peminat murtabak mini kan? nie saya kongsikan cara-cara nk buat murtabak mini nie...

Bahan-bahan ( 6 ketul )

  • Kulit popia saiz sederhana atau besar

Bahan Membuat Inti

  • Bawang kecil dihiris
  • Bawang putih dihiris
  • 6 tangkai cili kering diblender (2 sudu)
  • 2 sudu serbuk kari
  • 4 biji ubi kentang - saiz sederhana - dipotong dadu
  • Ayam/daging (Ikut suka)
  • Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang kecil dan bawang putih sampai layu. Masukkan cili blender. Biarkan sekejap dan masukkan serbuk kari. Biarkan atas api seketika.
  2. Masukkan ubi kentang. Tuangkan sedikit air. Agak-agak sekadar untuk mengempukkan kentang. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Tutup dan biarkan seketika hingga kentang empuk dan air sejat. Inti mestilah kering.
  3. Bentangkan kulit popia. Letak inti di atas kulit popia mengikut kesukaan. Kulit popia dilipat.
  4. Panaskan kuali leper. Lengserkan dengan minyak atau mentega. Letakkan murtabak mini. goreng hingga garing atau kekuningan.
  5. Sedia untuk dihidang. Boleh dimakan begitu saja atau dimakan dengan kuah kari. 
Selamat Mencuba....

0 comments:

Post a Comment