korang pernah makan lamb chop tak??? mesti tak puas dan rasa nk masak sendiri kan?? nie saya kongsikan dengan anda cara nk wt lamb chop...
Bahan-bahan ( 15 orang makan )
BAHAN-BAHAN SOS BLACK PAPPER.- 3 Biji bawang besar di belah 4,
- 4 biji kentang di kopek,
- 3 batang lobak merah,
- 3 batang celery,
- 6 sudu brown sos,
- 2-3 sudu serbuk lada hitam kasar,
- 1 1/2 jug air rebusan daging,
- 1 sudu HP BBQ,
- 1 SUDU LEA PERRINS,
- garam secukup
BAHAN-BAHAN PERAPAN LAMB CHOP.
- 2 SUDU HP BBQ,
- 2 SUDU LEA PERRINS,
- SEDIKIT ROSEMARRY, S
- EDIKIT SERBUK CILI/PAPRIKA,
- SEDIKIT SERBUK LADA HITAM, GARAM SECUKUP RASA
Cara-cara
CARA-CARA MEMBUAT SOS BLACK PAPPER.- REBUS LOBAK MERAH,BAWANG,KENTANG,CELERY BERSAMA AIR REBUSAN DAGING.SETELAH EMPUK BLAND SEMUA BAHAN-BAHAN INI,TUANG SEMULA DIDALAM AIR REBUSAN DAGING TADI DAN REBUS SEMULA SEHINGGA MENDIDIH.
- BANCUH SOS BROWN DENGAN AIR DAN TUANGKAN KE DALAM REBUSAN TADI,LETAKKAN BERSAMA SERBUK BLACK PAPPER DAN KESEMUA BAHAN2 SOS BLACK PAPPER,MASAK HINGGA PEKAT DAN SUAIKAN RASA.
- GAULKAN KESEMUA BAHAN-BAHAN PERAPAN BERSAMA LAMB,PERAPKAN SELAMA 2 JAM ATAU LEBIH KEMUDIAN BAKARKAN LAMB TERSEBUT.KEMUDIAN TUANGKAN SOS.
- CARA-CARA MENGHIAS. IKUT KRETIVITI SENDIRI.....
0 comments:
Post a Comment