hye.... kali nie mari saya kongsi dengan korang cara-cara nk buat blueberry cheesecake....
Bahan-bahan ( 23cm )
Bahan-bahan ( 23cm )
- BASE:
- 110g Butter - cairkan
- 50g Almond flakes - toast
- FILLING:
- 500g / 2 buku Cream cheese
- 30g Butter
- 120g Gula Kastor
- 1 lemon - grate kulit & perah jus
- 30g Tepung jagung - ayak
- 200-300ml whipping cream
- 4 biji Telur - pukul sedikit
- 150g Blueberry pie filling
- TOPPING:
- 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
- 30ml Air
- 150g Blueberry pie filling
Cara-cara
- Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan & jus lemon & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
- Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
- Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.
- Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
- Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.
so, selamat mencuba...!!
0 comments:
Post a Comment