Saturday 16 February 2013

kuih ketayap



korang pernah dengar tak kuih ketayap?? hah nie saya nk kongsi dengan korang cara-cara nk buat kuih ketayap nie...

Bahan-bahan;
utk kulit
1 cawan tepung gandum
2 biji telur2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santa
1 1/2 sudu kecil garam2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau 
utk inti 
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan


Cara-cara;

1. Untuk inti;
  •    Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. 
  • Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. 
  • Inti akan menjadi warna keperangan. 
  • Angkat. Buang daun pandan tadi. 

2. Untuk kulit;
  • Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya.
  • masukkan tepung ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. 
  • Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. 
  • tambahkan 2-4 titik pewarna ke dalam adunan anda.
  • Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi 
  • layangkan pan agar adunan tadi bulat.
  •  Masak sehingga 2-3 minit, jangan terlalu lama. 
  • Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang.)
  •  Siap untuk disantap.

selamat mencuba...!!!!

0 comments:

Post a Comment